Ombouw Houtkachel naar Elektrische kachel

SHS Europa bouwt houtkachels om naar elektrische kachels. Met een thermostaat, die je kan koppelen met de smartphone, kan je altijd en overal je eigen temperatuur instellen of in een weekprogramma zetten. Caspar heeft bijgaande kachel met 3,1 kW elektrisch reeds naar volle tevredenheid in gebruik. Doordat er geen warmte met rookgas meer verloren en de elektrische elementen dezelfde temperatuur generen dan de houtverbranding, kan je met een verrassend laag vermogen hetzelfde bereiken dan met een 7 kW houtkachel.

Open haarden en houtkachels zijn officieel niet langer verantwoordelijk voor 10 procent, maar voor 23 procent van de fijnstofuitstoot in Nederland. Het RIVM rekent nu ook fijnstof mee dat vlak buiten de schoorsteen ontstaat, doordat rookgassen in de buitenlucht condenseren tot kleine deeltjes. Als je hout verbrandt, komen er direct kleine deeltjes vrij – fijnstof – maar ook allerlei gassen. Een deel van die gassen verandert in de koele buitenlucht alsnog in fijnstofdeeltjes, zoals stoom in de vrieskou in ijs kan veranderen. Die laatste groep deeltjes telt nu pas officieel mee, omdat dit in Europa zo is afgesproken, aldus RIVM.

Gelukkig is de ombouw naar elektrisch een mooie oplossing en een goed alternatief, zonder dat er afscheid genomen moet worden van de houtkachel. Vraag ons naar de mogelijkheden als je ook je houtkachel wilt laten ombouwen naar elektrisch.